Locurile de muncă - prioritatea zero pentru depășirea crizei COVID19 în Brașov

Locurile de muncă vor fi una din principalele mele priorități în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov. Deși până acum 4-5 luni Brașovul părea să aibă fix problema opusă, adică o lipsă tot mai acută de forță de muncă, criza coronavirus a răsturnat cu totul lucrurile și ordinea priorităților. Și de aceea unul dintre subiectele pe care îmi voi concentra atenția va fi exact securizarea a cât mai multe job-uri la nivel de judet, atât prin proptirea pe cât posibil a celor existente cât și prin crearea de job-uri noi pentru a le înlocui pe cele care se vor pierde. 

Perspectiva nu e deloc roz. Sectoare foarte importante din economia Brașovului sunt afectate de pandemie și repercusiunile ei iar industriile cu cel mai mare număr de angajați precum horeca, automotive, și chiar și IT-ul sau BPO-ul, dau semne, în grade diferite, că vor fi nevoite să se ajusteze noii realități covid19. Industria aeronautică, care are o lungă și importantă tradiție la noi, trăiește chiar zilele acestea spectrul impactului masiv anunțat de Airbus la nivel global.

Există și un revers pozitiv al medaliei și anume potențiale oportunități pentru multe din aceste sectoare. Horeca va suferi din lipsa turiștilor străini însă Brașovul este foarte bine poziționat pentru a atrage un flux crescut de turiști români în contextul in care mulți dintre aceștia vor renunța temporar la sejururile externe. Industria va suferi pierderi generate de scăderile generale de comenzi la nivel global. Însă România si Estul Europei în general au o șansă să atragă facilități de producție din Asia ce se vor reloca mai aproape de piețele de desfacere și companiile-mama. BPO-ul românesc are șansa de a atrage noi investiții în contextul in care lățimea bună de bandă acasă permite lucrul de la distanță mult mai facil decât în alte centre majore BPO precum Filipine sau India.

Dar pentru toate acestea e nevoie de implicare și perseverență din partea autorităților publice. La nivel central programul îndelung promis de kurzarbeit întârzie iar IMM Invest se dovedește pentru foarte mulți doar o gogoașă. La nivel local administrația se dovedește incapabilă să construiască o strategie turistică coerentă sau să ia minimul de măsuri necesare sa convingă turistul că Brașovul este o destinație sigură în context covid19. Customer service-ul public oferit angajatorilor rămâne deficitar în contextul în care servicii de bază, precum transportul angajaților către fabrici, ajunge de multe ori tot în cârca companiilor în lipsa unui transport public suficient de bine organizat.

Din postura de presedinte al Consiliului Județean intenționez să aloc resurse dedicate acestor subiecte. Brașovul trebuie să curteze activ companiile cu planuri de relocare din Asia și să organizeze un punct unic de servisare al tuturor angajatorilor industriali în raport cu administrația publică. Consiliul Județean este de asemenea responsabil de promovarea integrată a Brașovului ca destinație turistică și are un rol central în a construi un produs turistic care să meargă dincolo de turismul de weekend și in direcția diversificarii suficiente cât să poți ține turistul in județ 7 sau 10 zile atât vara cât și iarna. Antreprenorii pot face multe de unii singuri dar nu pot suplini rolul integrator al autorității județene atât în dezvoltarea produsului turustic brașovean cât și in promovarea lui în țară și afară.

Brașovul va ieși cu bine sau nu din criza covid19 nu doar în funcție de cum gestionam criza sanitară, ci și în funcție de cum menținem rotițele economice în mișcare. Există multiple amenințări însă există și oportunități. De aceea locurile de muncă vor fi una din principalele mele priorități la CJ. Iar pentru asta trebuie să ne asigurăm că sectoarele economice cheie ale Brașovului primesc tot sprijinul posibil în perioada următoare și că atât angajatorii existenți cât și cei noi ce pot fi atrași se pot baza pe suportul complet al autorității publice. Aici mi-a fost gândul de la începutul crizei, aici îmi va fi focusul din prima zi de mandat.