Transparentizarea activității primăriilor și a Consiliului Județean

Transparența și deschiderea față de cetățeni au fost pentru mine și rămân piatră de temelie pentru o politică cu adevărat altfel. M-am luptat pentru ele in Parlament, mi le-am asumat în totalitate în activitatea cabinetului meu parlamentar, și am făcut constant demersuri atât la nivel central cât și local pentru  transparentizarea activității tuturor instituțiilor statului. Intenționez să continui în exact același spirit și pe mai departe și îmi propun, împreună cu colegii mei candidați din Alianța USR PLUS, să transformăm Brașovul în cel mai transparent și accesibil județ din țară.

Pandemia și starea de urgență ne-au adus provocări suplimentare în acest proces. Distanțarea și mutarea online a numeroase activități, inclusiv ședințele consiliilor locale, au făcut ca accesul cetățenilor la procesul decizional al aleșilor lor să se restrângă. Este o situație temporară la care a trebuit să ne ajustăm cu toții însă trebuie să ne asigurăm că această conjunctură nu încetinește procesul absolut necesar de deschidere sau chiar mai rău să înceapă să îl inverseze.

De aceea in urmă cu mai bine de o lună, spre finalul stării de urgență, am început să trimit primăriilor din județ o serie de adrese cerând informații despre transmiterea și înregistrarea ședințelor de consiliu local. Am vrut să văd în ce măsură autoritățile fac eforturi de deschidere față de cetățeni și în ce măsură au infrastructura necesară. Foarte puține primării mi-au confirmat transmiterea online a ședințelor. Mulți mi-au spus că sunt înregistrate și pot fi accesate la cerere. Nu puțini mi-au spus că nu au mijloacele tehnice necesare.

Este imperios necesar să schimbăm această stare de fapt cât mai degrabă. Accesul liber al cetățenilor la ședințele de CL este printre cele mai importante drepturi și metode de participare civică pe care trebuie să le asigurăm brașovenilor. Buna administrare la nivel local începe cu posibilitatea cetățenilor de a monitoriza activitatea aleșilor locali și de a lua parte la deciziile pe care aceștia le iau in numele lor. Și de aceea trebuie sa ne asigurăm că acest drept nu este îngrădit în nici un fel, nici măcar în vremuri de pandemie.

Respectul față de contribuabil și față de taxele plătite din munca lor provine din:

✅ Ședințe locale anunțate din timp – meteahna sedințelor de îndată la care consilierii sunt chemați pe nepusă masă trebuie să înceteze.

✅ Proiectele de hotărâre trebuie publicate cu cel puțin 3 zile împreună cu nota de fundamentare.

✅ Ședințele consiliului trebuie programate la ore accesibile cetățenilor pe care îi reprezentăm.

În timpul situației de urgență precum și a stării de alertă ședințele trebuie transmise on-line – iar pentru acest lucru nu e nevoie de mai mult decat un telefon cu conexiune la internet.

Este atât de simplu și este în primul rând o chestiune de voință politică. Așa că spune-ne și tu în ce măsură ai acces azi la ședințele de CL din localitatea ta! Și hai să ne asigurăm împreună că până anul viitor brașovenii din întreg județul vor putea lua parte oricând la dezbaterile și deciziile pe care aleșii locali le iau în numele cetățenilor!