Echipa consilieri judeteni

Candidații USR-PLUS pentru Consiliul Județean Brașov

JOLIFF Erwan 1 (1)

Erwan Joliff

48 de ani, tată, constructor, fost profesor, pompier voluntar

Sunt francez şi locuiesc de 16 ani în comuna Ticuş, satul Cobor, împreună cu soţia şi cei patru copii. Am studiat filosofie, teologie şi mecanică auto. Cea mai mare parte din timpul meu l-am petrecut în domeniul construcţiilor. În România, prima mea experiență a fost de profesor de limba franceză. În prezent, ocupația mea de bază este de a rezolva problemele comunității locale. Am fost educat de mic să mă implic, să îmi asum responsabilități și să găsesc soluții.

Am ales să trăiesc în România pentru că mi-am dorit o viață diferită față de cea pe care mi-o oferea occidentul. Aici am găsit multe provocări și probleme de rezolvat, acesta fiind și motivul principal pentru care am făcut pasul în politică. Mă gândesc la cei patru copii ai mei și mereu mă întreb cum pot crea pentru ei un mediu mai sigur, mai bun, mai prietenos. Îmi place viața din România, dar asta nu însemna că nu îmi doresc să văd îmbunătățiri, mai ales în privinţa infrastructurii, educației și sănătăţii. 

Sunt un om pasionat, implicat și îmi doresc să contribui în mod pozitiv la dezvoltarea societății în care am ales să trăiesc, chiar dacă nu m-am născut în România. Vreau să dovedesc că România nu este condamnată la nesfârșit la corupție, sărăcie și lipsă de educație. Cred în potențialul ei și îmi doresc să fim o nație respectată în Europa.

În Cobor, satul unde m-am mutat, am pus pe picioare un sistem de colectare a deșeurilor reciclabile şi am reușit să conving locuitorii să colecteze selectiv.  În 2012, am înființat un serviciu voluntar pentru situații de urgență, care asigură în prezent stingerea incendiilor în 4 comune. În ultimul an, am lucrat la amenajarea unui centru de permanenţă, ca sa avem din nou o prezenţă medicală în comună.

Prioritatea mea în Consiliul Judeţean va fi aceea de a găsi soluţii pentru accesul tuturor cetăţenilor la servicii de sănătate. Şi când spun “tuturor” mă gândesc în mod particular la locuitorii din mediul rural, pentru care orice problemă de sănătate presupune deplasare către oraș, ceea ce însemna timp și bani. Din acest motiv, mulți renunţă să se trateze, iar situația lor medicală se agravează. Dezvoltarea centrelor de permanenţă medicală este una dintre soluțiile acestei probleme. 

O altă problemă cu care se confruntă locuitorii din mediul rural este legată de îngrijirea la domiciliu. Trebuie să oferim acestei categorii de pacienţi soluții reale pentru a primi vizita unor cadre medicale în timpul convalescenței sau pentru tratamentul bolnavilor care pur și simplu stau la pat la domiciliu.

Tot legat de accesul la sănătate, doresc să ajut la dezvoltarea în mediul rural a echipelor de voluntari pregătiți pentru a acorda primul ajutor și dotarea acestora cu material de baza pentru o resuscitare (defibrilator și oxigen). Este singura soluție pentru a reduce mortalitatea în cazul unui stop cardiac. Acest proiect l-am reușit la nivelul zonei de intervenție a pompierilor voluntari de care mă ocup și îmi doresc să putem înmulți astfel de bune practici în mediul rural din județul nostru.

Nu în ultimul rând, îmi doresc un consiliu județean mult mai vizibil și prezent în comunitățile din județ și nu vizibil doar prin președintele său. Îmi doresc un dialog mult mai dezvoltat între consilierii județeni şi instituțiile, asociațiile sau consiliile locale din județ. Dialogul şi transparența reprezintă cheia pentru o politică cu adevărat în slujba interesului comun.

SZENNER_Zoltan

Szenner Zoltan

48 de ani, inginer, antreprenor, alpinist și ecologist convins

Provin dintr-o familie mixtă, cu mama româncă și tatăl maghiar. Am absolvit facultatea la secția de Roboți industriali în cadrul Universității Transilvania din Brașov, iar imediat după terminarea facultății, am devenit antreprenor în domeniul instalațiilor în construcții. 

În cei 24 de ani de antreprenoriat, am învățat că trebuie să fii om de cuvânt, corect și să ai simțul răspunderii. Acestea sunt valorile pe baza cărora am reuşit să îmi promovez și să îmi mențin afacerea. În domeniul meu de activitate, m-am lovit foarte des de lipsa de transparență a autorităților în cazul lucrărilor publice și de modul ineficient în care se cheltuie banul public. Prin urmare, m-am orientat către lucrările din sfera privată, preferând să am cât mai puține legături cu lucrările finanțate din bani publici.

Ordonanța 13 din februarie 2017 a fost evenimentul care a produs declicul, când mi-am dat seama că nu mai pot să stau deoparte, întrucât corupția generalizată a început să afecteze toate aspectele vieții noastre: administrația publică, sistemul de sănătate, învătământul și justiția. Am hotărât că trebuie să mă implic, pentru că este obligatoriu să facem o schimbare profundă, iar aceasta trebuie să înceapă cu modul în care se face politică.

În calitate de consilier județean, mi-am propus două direcții principale de acțiune: rețelele de apă și canalizare şi industria turismului.

Sănătatea publică este dependentă în mod direct de existența unui sistem de alimentare cu apă și a unei rețele de canalizare funcționale. Scurgerea necontrolată a apelor uzate netratate reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea publică și pentru mediul înconjurător. Astăzi, la 13 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, suntem încă în situația în care nu avem sisteme de canalizare menajeră și stații de epurare în foarte multe comune din județul Brasov. În acest context, este esențială continuarea și chiar accelerarea investițiilor în extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare centralizate și în zonele mai puțin dezvoltate ale județului, iar acest lucru va fi una dintre prioritățile mele în calitate de consilier județean.

Industria turismului reprezintă, la ora actuală, una dintre cele mai valoroase axe de dezvoltare a unei comunități sau a unei regiuni. Cu toate acestea, județul Brașov, deși beneficiază de toate atributele necesare dezvoltării sustenabile a turismului, a rămas într-o paradigmă învechită. Lipsește viziunea, strategia pe termen mediu și lung, lipsesc direcții de acțiune stabilite clar și, mai ales, lipsește implicarea coerentă și transparentă a tuturor factorilor decizionali din județ. Este absolut necesară înființarea unei ORGANIZATII DE MANAGEMENT AL DESTINAȚIEI (OMD) la nivelul județului Brașov, care să funcționeze în regim de parteneriat public-privat, cu angajați profesioniști sau, după caz, cu contracte de consultanță externă.

Agache_Aurel

Aurel Agache

50 de ani, tată a trei copii, tehnician instalaţii gaze, consilier parlamentar, activist de mediu

Locuiesc în Codlea, împreună cu soția și cei trei copii: 1 fată de 12 ani, un băiat de 10 ani și o fată de 4 ani. De 32 de ani, lucrez ca tehnician la firma Transgaz, iar din 2018 sunt și consilier parlamentar pe probleme tehnice la cabinetul senatorului Allen Coliban. 

Întotdeauna m-a revoltat modul în care atât administrația locală din Codlea, cât și administrația județeană se raportează la cetățeni și la datoria pe care o au față de aceștia. Lipsa competenței, lipsa dialogului cu cetățenii și mai ales lipsa  interesului față de nevoile și problemele reale ale comunității m-au determinat să fac pasul spre politică și să îmi asum, în 2016, un mandat de consilier local din partea partidului Uniunea pentru Codlea.

În perioada iunie 2016 – noiembrie 2017, am reprezentat în Consiliul Local o bună parte a codlenilor nemulțumiți de performanțele actualei administrații locale, care își doreau o schimbare a vechiului sistem și a vechiului mod de a face politică. 

În ultimii ani, am investit mult timp și energie analizând cauzele și căutând soluții pentru problemele de poluare a aerului, apelor și a solului în special pe raza UAT Codlea, dar și în municipiul Brașov, fiind unul dintre inițiatorii proiectului și petiției “Stop poluării din Brașov! Vrem aer curat!”.

În calitate de consilier judeţean, îmi propun ca, până la finalul mandatului, să schimb radical modul de abordare a activității de consilier județean. Consilierul județean este în slujba cetățeanului, nu în slujba intereselor de grup sau personale, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Este necesară o schimbare totală de atitudine, în așa fel încât activitatea Consiliului Județean să fie una transparentă, coerentă, predictibilă și de calitate.

În același timp, mă voi concentra pe implementarea Proiectului SMID (Sistem de Management Integrat al Deșeurilor) și pe obținerea finanțării necesare, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Codrut_Bucur

Codruț Bucur

44 de ani, tată, activist civic, antreprenor

Sunt căsătorit şi am doi copii, o fată şi un băiat de 9, respectiv 6 ani. M-am născut în Sfântu Gheorghe (Covasna) din mamă româncă și tată maghiaro-german, iar în Braşov sunt de la vârsta de 14 ani. Am absolvit Liceul de Informatică și Facultatea de Management tot la Brașov. Lucrez de la 19 ani, în cea mai mare parte a carierei în vânzări și management, în cele mai diverse domenii: publicitate, FMCG, telecom, automotive, retail sau farma. 

M-am implicat activ în protestele din Brașov, cu precădere în cele din ianuarie-martie 2017. Am intrat în primul nucleu de organizare, înainte de emiterea OUG 13, apoi am participat la majoritatea “serilor de gheață”. 

Imediat după aceea am înființat, alături de alți câțiva participanți la proteste, grupul Reactiv Brașov, prin care am ținut legătura cu grupurile relevante din București și țară pe tema organizării de proteste. Alături de acest grup, am ințiat campania “Fără Lacăte pe curtea şcolii”, ce are ca principal scop deschiderea terenurilor de sport din școli pentru public, dar care are și un obiectiv mai larg și mult mai relevant: acela de a demonstra cetățenilor brașoveni și nu numai că au puterea să schimbe ceva chiar și atunci când politicienii nu au interesul să o facă.

Mă consider român transilvănean şi sunt ataşat de valorile multi-entince şi de specificul socio-cultural al zonei noastre. Vreau să reprezint Brașovul multicultural, în care am crescut și trăit, fiind un exemplu viu că multiculturalismul poate funcționa, că românii, maghiarii, sașii, romii, evreii, s-au înțeles aici, pe același pământ, și au construit un oraș minunat. 

Sunt conștient că politica se face față în față cu electoratul și numai așa vom putea să devenim o forță importantă care să contribuie activ la dezvoltarea Brașovului pentru toți. Sunt dispus să îmi asum această luptă cu toate consecințele ce decurg din ea, iar în același timp sunt într-un proces continuu de învățare și perfecționare în arealul reprezentării politice, ceea ce mă motivează și mai mult.

În Consiliul Judeţean, voi face tot ce ţine de mine pentru ca Brașovul sa fie conectat la Europa prin autostradă, prin construcția secțiunii Brașov – Sibiu, prin aeroport, dar și prin linie feroviară de mare viteză, la care trebuie adăugat un terminal intermodal de mare capacitate.

Împreună cu ceilalţi consilieri USR PLUS, voi sprijini fiecare primărie de comuna astfel încât toate școlile din mediul rural să aibă apă caldă curentă, terenuri de sport decente și programe de after-school pentru prevenirea abandonului școlar.

 

Îmi propun să înființăm cel puțin două parcuri industriale în nordul și vestul județului, unde micii antreprenori să își poată dezvolta afacerile și să creăm astfel locuri de munca mai aproape de locuințele oamenilor.

Lucian_Rad

Lucian Rad

42 de ani, inginer, manager, activist protecţia animalelor

Sunt căsătorit, am absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică, specializarea Autovehicule Rutiere la Universitatea Transilvania Brașov. Studiile de masterat le-am finalizat în Franța. Apoi, a urmat o perioadă în care am învățat de la cei mai buni cum se conduce o afacere. În 2018, am luat doctoratul în știința materialelor, iar în prezent muncesc în departamentul de cercetare-dezvoltare al unei companii multinaționale germane din Brașov, acumulând 10 ani de experiență managerială.

Am ieșit mereu în față pentru a-i reprezenta pe cei care nu se puteau apăra. Am fost activ la protestele care au repus România pe calea cea dreaptă a exprimării libere și a șansei egale pentru toți. În ultimii 10 ani, m-am implicat activ în domeniul protecției animalelor, fiind şi membru al unui ONG. Am participat la campanii de sterilizare în masă a animalelor comunitare, am intervenit la urgențe, am organizat proteste atunci când autoritățile au închis ochii la ororile și abuzurile care se petreceau în adăposturile publice, am facut sesizări împotriva celor care chinuiau animalele și am încercat educarea generațiilor următoare pentru a trăi respectând toate formele de viață.

 

În ultimii 20 de ani, am așteptat ca administrațiile publice să evolueze şi am fost dezamăgit de fiecare data. Deși nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge să fac politică, evenimentele din ultima perioadă m-au determinat să mă implic, să încetez să mai cer și să ofer o viziune proprie pentru rezolvarea problemelor Brașovului, o viziune nepătată de interese proprii, fără jocuri de culise, dar cu transparență, respect pentru cetățean, meritocrație și profesionalism.

 

În calitate de consilier județean, îmi propun următoarele priorități: schimbarea modului în care se lucrează cu cetățeanul, schimbarea atitudinii față de cetățean și prioritizarea intereselor acestuia; eliminarea birocrației și digitalizarea administrației publice locale; evaluarea trimestriala a activității funcționarilor din cadrul CJ Brașov; specialiști angajați pentru atragerea fondurilor europene pentru proiectele CJ Brașov; comunicare eficientă cu toate primăriile din județ, pentru un mod eficient şi unitar de implementare a planului general de dezvoltare a județului Brașov; definirea și implementarea unui plan integrat de gestionare a deșeurilor și colectarea selectivă a acestora; implementarea unui plan de gestionare a animalelor comunitare prin recensământul acestora, programe de sterilizare în masă, colaborarea autorităților cu ONG-urile de profil, program de informare și educație în școli pe această temă.

Emanuel_Dobrinoiu

Emanuel Dobrinoiu

37 de ani, tată adoptiv, inginer, antreprenor şi agricultor responsabil

Sunt căsătorit și tatãl adoptiv al unui băiețel de 9 ani. Iubesc natura, dar mai ales munţii, și îmi place să fac sport. Sunt din Văleni Dâmboviţa și provin dintr-o familie numeroasă, cu 7 copii. De mici am învățat să ajutăm în livezile de fructe ale familiei, pentru ca părinții să ne poată ține la școală.

Am făcut liceul în Târgoviște, apoi am venit în Brașov, unde am absolvit facultatea de Inginerie Tehnologică, secția Construcții Aerospațiale, la Universitatea Transilvania. Am profesat doar un an în acest domeniu, după care am decis să revin la ocupația învățată în copilărie, astfel că în prezent mă ocup cu producția și comercializarea de fructe și sucuri naturale.

Am făcut liceul în Târgoviște, apoi am venit în Brașov, unde am absolvit facultatea de Inginerie Tehnologică, secția Construcții Aerospațiale, la Universitatea Transilvania. Am profesat doar un an în acest domeniu, după care am decis să revin la ocupația învățată în copilărie, astfel că în prezent mă ocup cu producția și comercializarea de fructe și sucuri naturale.

Am intrat în politicã în momentul în care, sãtul de corupţia, incompetenţa și nesimţirea celor de la conducere, am conștientizat cã doar din funcţiile de decizie din administraţie se poate face schimbarea pe care mi-o doresc pentru România și anume o administraţie onestã, competentã și în interesul cetãţenilor, de la președinte pânã la consilierul local din cel mai mic sat. Candidez pentru un post în Consiliul Județean Brașov pentru a putea schimba locul în care trãiesc într-un loc mai bun, mai prietenos cu mediul și cu cetãţenii.

Încă din anul 2 de facultate, activez ca voluntar în cadrul Clubului pentru Protecția Naturii și Turism Brașov, unde am organizat competiții sportive montane precum Marathon 7500 sau Brașov Marathon. Am participat la multe acţiuni civice de ecologizare și plantare. Am fost la aproape toate protestele din strădã din ultimii zece ani: pentru salvarea Roșiei Montane, împotriva exploatãrii gazelor de șist sau împotriva modificãrii legilor justiţiei. Din martie 2018, activez în cadrul USR Brașov cu scopul de a contribui la schimbarea pe care mi-o doresc pentru România.

Prioritatea mea în Consiliul Judeţean va fi reducerea abandonului şcolar. Județul Brașov se află pe locul doi în România, cu o rată a abandonului de 3.2%. În acest sens, voi propune un proiect de afterschool în școală, în special pentru copiii care provin din familii cu venituri mici și foarte mici. Aici copiii vor putea să își facă temele, să practice un sport, să se dezvolte și să aibă acces la un prânz cald și consistent. 

Un alt aspect care mă preocupă este problema gestionării deșeurilor. Voi face tot ce știu și pot din poziția de consilier pentru a găsi o soluție că gunoaiele să dispară din râuri, păduri sau de pe marginea şoselelor. 

Mã voi lupta ca serviciile pentru cetãţeni (curãţenie, transport public, deszãpezire, întreținere drumuri, servicii de sănătate etc) sã fie făcute cu prețuri corecte și la standarde cât mai înalte. Nu în ultimul rând, voi organiza întãlniri lunare cu cetãţenii și îi voi încuraja să participe la ședinţe, pentru a afla problemele reale ale acestora şi a găsi soluţii împreună cu ei.

Silviu Ivan-Nunvailer

Silviu Ivan-Nunvailer

35 de ani, tată, inginer, consultant IT
Am absolvit Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universității Politehnica București. După terminarea facultății, nefiind compatibili cu aglomerația din București, am decis împreună cu soția, să ne mutăm în Cristian. Aici locuim de peste 12 ani și ne creștem copilul. Am activat încă din timpul facultății în domeniul IT, iar în prezent sunt persoana fizică autorizată și ofer consultanță în acest domeniu.

Am devenit membru USR în martie 2017, după protestele OUG 13, conștient fiind că degeaba ne revoltăm, dacă nu și construim o alternativă viabilă la vechea clasă politică, formată din oameni integri, care să poată câștiga alegerile. Am decis atunci, în timp ce protestam noaptea pe străzile Brașovului la -15 grade C, să îmi aloc o parte din timpul, cunoștințele și experiența pe care o am, pentru a construi acea alternativă. La rândul meu, în acești 3 ani, am învățat multe despre administrația publică de la colegii mei din USR și PLUS.

Îmi doresc ca, în următorii 4 ani, viitorul Consiliu Județean să se implice activ în:

  1. Crearea unor trasee dedicate pentru biciclete care să lege toate localitățile din zona metropolitană a Mun. Brașov.
  2. Creșterea suprafeței ariilor natural protejate din județ, managementul lor și sprijinirea înființării a cât mai multor destinații ecoturistice în jurul lor.
  3. Protejarea pădurilor din jurul Brașovului prin crearea Parcului Natural Brasșovia – Geoparc UNESCO, împreună cu primăriile din Mun. Brașov, Cristian, Râșnov și Săcele.  
  4. Restaurarea, conservarea și promovarea identităților culturale și arhitecturale din diversele țări sau ținuturi din județ (Țara Bârsei, Țara Branului, Țara Colhamului, Țara Făgărașului) prin adoptarea și includerea în PUG-urile localităților din județ a ghidurilor de arhitectură pentru încadrarea în specificul local, create de Ordinul Arhitecților din România.
  5. Întreținerea și extinderea traseelor turistice existente, crearea unor noi trasee tematice, recondiționarea cabanelor, a refugiilor montane și construirea unora noi
  6. Folosirea Oltului ca arteră de dezvoltare turistică sustenabilă a județului nostru
  7. Recuperarea decalajelor de dezvoltare în special în zona de nord, care deși are un potențial turistic ridicat, este cea mai puțin dezvoltată din județ. Dezvoltarea ecoturistică a acestor localități și creare de locuri de muncă accesibile persoanelor vulnerabile ce trăiesc în număr mare în aceste localități este una dintre soluții.
  8. Reducerea abandonului școlar și creșterea performanțelor școlare ale copiilor din mediul rural prin adoptarea unor programe de ajutorare, stimulare și recompensare a acestora.
  9. Susținerea și scalarea la nivel județean a multora dintre programele de mediu, protecția animalelor și turism sustenabil derulate în prezent de organizatii neguvernamentale.
  10. Susținerea micilor producători locali, ce mențin în viața comunitățile și identitatea satelor brașovene, prin crearea unui sistem de certificare a acestor produse la nivel județean și asigurarea unei piețe de desfacere pentru acestea în sectorul ecoturistic.

În calitate de consilier județean, acestea sunt programele pe care îmi voi concentra timpul și energia. Astfel, până în 2024, Județul Brașovul trebuie să fie poziționat, atât la nivel național cât și european, ca destinație turistică verde, activă și durabilă. Consiliul Județean va avea un rol central în managementul și promovarea acesteia și în coordonarea UAT-urilor implicate în acest program.

Marius_Stoianovici

Marius Stoianovici

52 de ani, tată a trei copii, jurnalist de 30 de ani, inginer, fondator și conducător de ziare

Am trăit în prima linie experiența acestor ani, monitorizând activitatea aleșilor, dar și încercând să fiu permanent o voce a cetățenilor, luptând împotriva nedreptăților prin intermediul miilor de articole scrise. Inginer la bază, dar și absolvent de jurnalism și doctor în inginerie și management, am format generații de jurnaliști, parte din ei regăsindu-se și astăzi în redacții naționale de prestigiu. Lector universitar la Facultatea de Design de Produs și Mediu a Universității Transilvania, timp de 3 ani, sunt unul dintre cei care susțin că avem întotdeauna câte ceva de învățat.

Mă motivează dorința de a schimba lucruri, fapt ce l-am făcut și până acum, punând presiune pe politicienii locali prin intermediul articolelor scrise și a campaniilor duse. Faptul că interesele personale ale unor politicieni și ale apropiaților lor sunt puse în prim-plan, ignorând problemele cetățenilor, m-a determinat să intru în politică și să îmi asum această candidatură. Cred că fiecare persoană onestă și competentă ajunsă într-o astfel de poziție poate contribui la schimbarea de care avem nevoie cu toții. 

Am fost unul dintre protestatarii activi împotriva Ordonanței 13, fiind prezent la majoritatea protestelor de stradă. Prezența, împreună cu familia, la mitingul de protest din 10 august 2018 în Piața Victoriei m-a convins să intru în politică, realizând că nu poți schimba lucrurile stând pe margine. Sunt unul dintre primii înscriși în partidul PLUS. Am făcut parte din structura inițială de coordonare GIJ, activând în departamentul de comunicare, am fost coordonator adjunct în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Coordonator al comunității PLUS – Centrul Civic, am fost desemnat coordonatorul campaniei electorale pentru Consiliul Județean.

Sunt adeptul transparenței totale, militând pentru implementarea ei și a digitalizării la nivelul întregii administrații și al societății. O instituție total transparentă și accesibilă cetățenilor va schimba inclusiv modul în care se fac în prezent achizițiile, stopând orice tentativă de corupție.

Una dintre dorințele mele cele mai mari este de a contribui, în calitate de ales județean, la elaborarea și  implementarea un proiect dedicat Seniorilor din întregul județ prin care, pe lângă combaterea însingurării acestora, să creez o rețea județeană funcțională de asistență la domiciliu a persoanelor care au atâta nevoie de  acest serviciu. Brașovenii, indiferent de locul în care trăiesc, își doresc să aibă o viață de calitate, iar sănătatea lor trebuie să devină un obiectiv prioritar pentru aleșii județeni.

 
Ovidiu_Paraschivescu

Ovidiu Paraschivescu

38 de ani, inginer programator, consultant în strategie de produs și comunicare, activist civic şi tată a doi copii

Sunt unul dintre brașovenii care, în tinerețe, au fost nevoiți să caute o viață mai bună departe de Brașov, la București. Dorința mea cea mai mare este ca a doua parte a vieții să mă găsească la mine acasă, la Codlea, în județul cu cea mai bună perspectivă de dezvoltare din țară. 

Vreau ca ai mei copii, un băiețel de 6 ani și fetița de 4 ani, să crească în cultura Transilvaniei, să învețe respectul pentru multiculturalitate, să prețuiască natura noastră și valorile locale. Valorile mele sunt onestitatea și seriozitatea, iar cei peste 18 ani de evoluție profesională în cea mai mare companie de telecomunicații și apoi în antreprenoriat mi-au demonstrat că fără profesionalism nu vom putea transforma Brașovul în cel mai atractiv judeţ din țară.

Motivul pentru care am ales să devin membru USR este simplu: după venirea pe lume a băiețelul meu, am realizat că trebuie să pregătim aici în România o țară ca afară, în care fiul meu și ceilalți tineri să dorească să trăiască. 

Am vizitat zeci de țări mai dezvoltate decât România, iar marea lor majoritate au o trăsătură comună: sunt conduse, administrativ și politic, de oameni profesioniști în domeniile lor, care nu depind de politică, ci aleg conștient să ofere timpul și experiența lor pentru a dezvolta și mai mult comunitățile. Prin comparație, România este la polul opus: suntem conduși de prea mult timp de găști de interes, care exploatează nevoile cetățenilor pentru a întreține un sistem clientelar și mereu interesat financiar. 

Mă motivează fiecare moment în care, cu legea în mână și cu sprijinul vecinilor mei, reușim să punem administrațiile la treabă pentru o viață mai bună. Cred cu tărie că momentul exprimării votului reprezintă doar începutul rolului nostru de cetăţeni şi că trebuie să cerem mereu socoteală aleșilor noștri față de promisiunile lor.

Acțiunile mele civice județene se întind pe durata a 5 ani și au vizat mai toate aspectele vieții de zi cu zi: de la petiții care au rezolvat probleme de poluare, la creșterea siguranței rutiere, impunerea transparenței administrative, stimularea turismului de calitate, până la educarea spiritului civic în comunitățile noastre. 

Consider că, în perioada următoare, toate eforturile trebuie să conveargă spre o singură schimbare radicală: Brașovul să își reducă inegalitatea economică și socială din teritoriu, devenind tot mai mult un județ model pentru România.

Întreaga administrație din județ duce o lipsă cronică de consultare decizională cu locuitorii săi. Se întâmplă la Codlea, se întâmplă în tot județul. În calitate de Consilier Judeţean, îmi propun să forțez această deschidere către comunitate; consilierii județeni și instituția Consiliului Județean trebuie să revină între oameni și să lucreze pentru aceștia. 

Proiectele către care îmi voi concentra atenția sunt cele care au legătură cu experiența mea profesională: digitalizarea relației cu cetățenii pentru toate serviciile publice susținute de Consiliul Județean (de la turism până la transport public), dezvoltarea de proiecte medico-sociale generale sau pentru categorii specifice care să reducă decalajul din județ și, la fel de important, implementarea corectă și eficientă a proiectului de management integrat al deșeurilor.

Anisia_costescu

Anisia Costescu

33 de ani, antreprenor, activist protecţia animalelor

Locuiesc în Brașov, împreună cu soțul meu și cu Buster, copilul nostru cu patru lăbuţe.

Am crescut și m-am format ca om la Dumbrăvița, alături de bunicii mei. Am absolvit facultatea și masterul de Industria lemnului, secția Design de mobilier la Universitatea Transilvania din Brașov. După terminarea studiilor, am realizat că salariul pe care l-aș fi câștigat în domeniul meu nu mi-ar fi ajuns nici măcar pentru a face naveta de la Dumbrăvița, iar de chirie la Brașov nici nu îmi puteam pune problema. Astfel, mi-am început cariera în logistică, apoi am continuat cu servicii clienți, HR, management, accesare de fonduri europene, iar în urmă cu un an, am deschis un salon de frizerie pentru animale de companie.

Iubesc animalele și natura de când mă știu. De mulți ani activez ca voluntar în diverse proiecte dedicate animalelor fără stăpân și protejării naturii.

După toți acești ani de voluntariat, în care am văzut cât de greu e să schimbi lucrurile în bine, după nenumărate seri de proteste, în care am înghețat în stradă strigându-mi neputința în diverse cauze, am decis să fac pasul spre politică. Am decis că nu mai vreau să fim conduși de oameni fără empatie, oameni reci ce își urmăresc propriile interese și atât. Vreau să fiu chiar eu acel politician de care eu cred că are nevoie România, Brașovul sau Dumbrăvița în care am crescut.

Sunt o persoană sinceră, empatică, ambițioasă, poate uneori lipsită de diplomație sau prea ironică. Pun suflet în tot ceea ce fac și duc la bun sfârșit orice îmi pun în gând să realizez.

În Consiliul Județean, mă voi concentra în special pe problemele de mediu, sănătate și protecția animalelor. Voi depune toate eforturile pentru implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem de colectare selectivă în toate localitățile din județ, prin înființarea de centre de colectare și informarea populației cu privire la necesitatea și importanţa acestui proces pentru sănătatea noastră.

În privința sănătății, construirea unui nou spital la standarde europene este, fără doar și poate, unul dintre principalele obiective pentru care eu și ceilalți consilieri județeni USR PLUS ne vom uni eforturile în următorii ani. De asemenea, voi căuta soluții pentru problema lipsei medicilor de familie în localitățile din județ.

Îmi propun ca județul Brașov să devină un exemplu de bune practici în privința gestionării problemelor legate de abandonul și maltratarea animalelor. În prezent, instituțiile responsabile refuză să respecte legea, iar multe dintre acestea nici măcar nu își cunosc atribuțiile. Avem nevoie, în primul rând, de o instituție a „poliției animalelor” la nivel de județ, dar și de un plan de gestionare la nivel de UAT a acestor probleme, prin care să punem în aplicare programe eficiente de sterilizare sau de control al adăposturilor de animale, de stat sau private.

#USRPLUSpentruBraşov

Laura_lefter

Laura Lefter

40 de ani, mamă, specialist în domeniul financiar-bancar

Am 40 de ani, sunt mama a două fete şi soție de diasporean şi lucrez într-o companie multinațională cu profil financiar-bancar. Am absolvit studiile post-universitare în domeniul cooperării internaționale în justiție, apoi am emigrat în Marea Britanie.În 2018 m-am întors în țară, hotărâtă să îmi folosesc experiența profesională dobândită ca profesor asistent pentru a contribui la schimbarea sistemului de educație din România.

Sunt implicată activ în viața comunității braşovene. Ca membru al Platformei civice RO100 Braşov, am fost voluntar în campaniile “Oameni noi în politică” şi “Fără lacăte pe curtea şcolii”. Am înțeles că pentru a schimba ceva este necesară decizia politică şi din decembrie 2018 am devenit membru PLUS. Am ales PLUS pentru că libertatea – în toate formele ei, unitatea – atunci când vorbim depre comunitate și simț civic și solidaritatea – atunci când îți pasă de cei din jurul tău, sunt ceea ce îmi doresc pentru Brașov și brașoveni. 

În perioada de pandemie Covid19, sunt aproape de comunitate în calitate de coordonator al campaniei recurente “Donează un pic în Plus” care vizează conştientizarea importanței donării de sânge şi creșterea numărului donatorilor din Brașov, dar şi ca voluntar în proiectul “Vă ajutăm din Brașov”, prin care se oferă sprijin persoanelor de vârsta a treia. M-am implicat, alături de colegii mei şi de tinerii membri ai Generației Plus, în proiectul “Ajută un pic în Plus” care are ca obiectiv ajutorarea copiilor din zonele defavorizate.

Educația și sănătatea sunt direcții importante pentru dezvoltarea armonioasă a comunității brașovene, pentru o viață de calitate. 

Mă îngrijorează felul în care arată unele școli (a doua casă) în care ne trimitem copiii,lipsa dotărilor, a unor programe educaționale adecvate şi rata ridicată a abandonului şcolar. Lupta cu sistemul a părinților de copii cu nevoi speciale este o Golgotă greu de trecut, atât din punct de vedere emoțional și financiar, cât mai ales din cauza lipsei sprijinului instituțiilor care ar trebui să îi ajute.

Mă revoltă condițiile din instituțiile medicale în care ar trebui să beneficiem de servicii de sănatate de calitate, lipsa dotărilor corespunzătoare cu ajutorul cărora personalul medical să își poată desfășura activitatea. 

Candidez pentru că îmi doresc ca fiecare copil să aibă şansa să studieze în şcoli europene; îmi doresc servicii medicale de calitate, în special în mediul rural. Candidez pentru un Braşov al braşovenilor, în care aceştia pot decide împreună cu reprezentanții administrației publice locale şi județene ce este cel mai bine pentru comunitatea lor.Împreună cu candidații Alianței USR PLUS, cu sprijinul ONG-urilor din domeniu și al cetățenilor, îmi propun să contribui la reducerea abandonului școlar prin implementarea de programe specifice atragerii copiilor către școală, la înlesnirea, dezvoltarea și înființarea unor centre medicale de permanență cu precădere în localitățile în care aceste servicii lipsesc. Visez ca Brașovul să devină un județ în care să își dorească să rămână fiecare dintre noi și în care să se întoarcă toți acei care astăzi trăiesc în diaspora.

Dani_Bucur

Daniel Mircea Bucur

44 de ani, tată, inginer silvic specializat în exploatări forestiere

Sunt căsătorit și am un băiat de 13 ani. Am absolvit facultatea și masterul de Silvicultură și Exploatări Forestiere la Universitatea Transilvania. Am început să lucrez ca inginer silvic în 2001. Am contribuit la fundamentarea Parcului Național Defileul Jiului și, de la înființarea acestuia în 2006, am condus pentru 7 ani administrația acestei arii protejate, ca director. Din această poziție, am contribuit la scrierea unor cereri de finanțare care au dus la atragerea de fonduri europene pentru realizarea planului de management și a unui centru de vizitare turistică pentru parcul național.

Am fondat în 2005 Asociația Golife, prin intermediul căreia am derulat un proiect de educație și conștientizare asupra Parcului Național Defileul Jiului. Totodată, m-am implicat în organizarea a două ediții ale unui concurs de ciclism montan în Defileul Jiului.

În prezent, sunt manager de proiect într-o fundație românească ce are ca obiectiv conservarea patrimoniului natural și sprijinul comunităților din Munții Făgăraș, principalul meu aport fiind coordonarea proiectelor cu finanțări europene și alte granturi.

Sunt un bun organizator, îmi place să ascult și să mă informez, mă adaptez cu ușurință situațiilor noi, sunt o fire deschisă, empatică și tolerantă. Nu fur.

Mi se pare că în 30 de ani nu s-au întâmplat foarte multe. Infrastructura încă se târăște, Sănătatea e bolnavă, Agricultura se usucă, Natura suferă, iar Educația a rămas repetentă. Nu poți să ai un viitor bun într-o țară care promovează incompetența și își pierde valorile. 

În 2016, am intrat în USR cu gândul de a schimba modul cum s-a făcut politică până atunci și de a contribui la îmbunătățirea vieții oamenilor. Am participat la numeroase mitinguri de susținere a justiției și împotriva corupției, la acțiunile USR de strângere de semnături, printre care și cele pentru inițiativa Fără Penali în Funcții Publice.

În Consiliul Judeţean, vreau în primul rînd să îmi folosesc pregătirea și experiența profesională pentru a contribui la creșterea suprafeței de păduri a județului nostru. 

O altă prioritate va fi identificarea soluțiilor pentru problemele de infrastructură, pentru a avea asfalt, apă și canalizare în toate localitățile din județ, unități sanitare noi (spitale), artere feroviare și rutiere de mare viteză spre localitățile din județele învecinate, care ar asigura conectivitatea socială și economică a județului.

De asemenea, alături de colegii mei, voi căuta soluții pentru îmbunătățire accesului la educație pentru toți copiii.

MOISE Lucian 1

Lucian Moise

42 de ani, tată a doi copii, inginer, antreprenor, fondator al unui club sportiv și antrenor

Am copilărit în Bușteni, împreuna cu cei patru frați ai mei, până când am început cursurile Universității Transilvania, Brașov. După decesul tatălui meu, mama a făcut eforturi supraomenești pentru a ne întreține în școală pe mine și pe frații mei. De la mama, am învățat că munca cinstită te ajută să treci peste toate greutățile vieții și că nu exista piedici de netrecut dacă ești onest și determinat. Sunt învățături care m-au ghidat în viață și care mă definesc. 

Am fost voluntar în campania Let’s do it Romania și în alte acțiuni civice, fiind membru al Platformei România 100 de la înființarea acesteia. În 2018, împreună cu doi prieteni, am fondat Clubul Sportiv Caraimanul, un proiect de suflet ce are ca scop desfășurarea de activități sportive și dezvoltarea sportului pentru copii. La sfârșitul aceluiași an, am decis să mă implic politic și am devenit membru al Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate, devenind și coordonator al unei comunități locale. În prezent, lucrez la un proiect ce are ca obiectiv incluziunea socială, creșterea numărului de copiii care practică sportul în cadru organizat și încurajează înființarea de noi cluburi sportive.

În ultimii ani am fost dezamăgit și descurajat. Dezamăgit de mine că nu pot schimba ceva și descurajat de perspectivele momentului. Nu vedeam soluții pentru corupția din administrație, din sănătate și resemnarea cetățenilor. Situația, în mare măsură a rămas neschimbată. Îmi doresc o țară normală pentru noi și copiii noștri, de aceea am ales  să nu mai asist pasiv la ce se întâmplă și să îmi asum candidatura la funcția de consilier județean.

În calitate de consilier județean, voi avea următoarele priorități: dezvoltarea sportului de masă și incluziune socială prin sport; sprijinirea proiectelor sportive în zone sociale sau geografice unde se înregistrează rate scăzute de practicare: România rurală și mic-urbană, sport feminin sau pentru persoane cu dizabilități; dezvoltarea infrastructurii sportive; integrarea conceptului de recreere prin mișcare în politici publice relevante la nivel local. De asemenea, voi susține modernizarea și echiparea spitalelor, precum și deblocarea posturilor din administrația publică.

Dan_Corolea

Dan Corolea

26 de ani, inginer software

Sunt născut și crescut în Brașov, tot aici am studiat. Sunt licențiat și am un master, ambele la Facultatea de Matematică și Informatică în cadrul Universității Transilvania. Am ales să rămân în Brașov și să profesez în domeniul în care m-am pregătit.

Din 2017, sunt şi consilier în cadrul cabinetului parlamentar al deputatului Tudor Benga, unde mă ocup în special cu documentarea oportunităților de infrastructură din județ, dar și cu alte proiecte, cum a fost bugetarea participativă.

Candidez pentru că îmi iubesc orașul și vreau să ajut la dezvoltarea lui și a județului. Brașovul este, în prezent, un oraș în plină expansiune, dar din păcate, această expansiune nu este corelată cu infrastructura existentă și nici nu se fac demersuri pentru extinderea ei astfel încât să răspundă nevoii de mobilitate a cetățenilor.

De ani buni, urmăresc și analizez evoluțiile principalilor indicatori economici și mă implic în dezbateri publice pe teme economice. De asemenea, urmăresc derularea proiectelor mari de infrastructură, în special cele care privesc Brașovul, și contribui cu idei, sugestii și posibile soluții în cadrul consultărilor publice organizate de către autoritățile competente (Consiliul Local, Consiliul Județean, Ministere). 

Dacă voi fi ales consilier judeţean, voi folosi cunoștințele pe care le-am dobândit în domeniul infrastructurii în proiecte majore care să ajute la viitoarea dezvoltare a județului: construcția autostrăzii Brașov – Sibiu, reabilitarea infrastructurii feroviare, construirea unui spital regional, dezvoltarea universității și a școlilor profesionale pentru calificarea și atragerea de forță de muncă, construcția aeroportului.

Vreau ca, alături de colegii mei, să construiesc o viziune clară de dezvoltare și încurajare a ecoturismului în zona metropolitană a Brașovului.

Stoparea corupției, a risipei fondurilor publice, profesionalizarea și modernizarea administrației publice sunt celelalte obiective clare pentru mine în mandatul de consilier județean.

Ovidiu_Radu

Ovidiu Radu

61 de ani, economist, expert contabil si consultant fiscal, director economic al unei companii private de productie

Nascut in Arad am studiat la Universitatea de Vest din Timisoara, dupa mai multi ani de activitate profesionala in tara, am fost recrutat intr-o companie multinationala de audit si consultanta din strainatate. La revenirea in tara m-am stabilit la Ghimbav din anul 2017.

Ce ma motiveaza? – am gasit initial in Plus si ulterior in alianta USR-PLUS acel fel de a face politica care a lipsit cu desavarsire in ultimii 30 de ani. Doresc sa-mi pun experienta profesionala la dispozitia acestei aliante pentru a dovedi ca politica bazata pe o pregatire profesionala adecvata este singura optiune in prezent care poate genera rezultate pentru comunitatile in care traim. Doresc ca impreuna cu toti colegii candidati sa aducem o schimbare fundamentala in felul de a face politica, ne dorim sa fim nu doar reprezentati ai comunitatii din care venim dar si etaloane morale si profesionale, facilitatori al rezolvarii problemelor comunitatii. Brasovul merita un progres adecvat in plan economic si social.

Realizari in plan politic

Activez in cadrul Plus din martie 2019. In prezent sunt membru al Comisiei Nationale de Cenzori. Anterior am fost membru al Comisiei Judetene de Cenzori si membru al CL UAT Ghimbav. M-am implicat in strangerea de semnaturi la alegerile europarlamentare si prezidentiale din anul 2019 si am fost desemnat membru in birourile electorale de circumscriptie cu ambele ocazii. Militez pentru introducerea unui sistem de transparenta decizionala la nivelul administratiei publice si pentru implementarea unui program de bugetare participativa la nivelul judetului Brasov care sa ia in considerare nevoile comunitatilor din judet. Alaturi de colegii mei candidati ai Aliantei USR-PLUS doresc sa-mi aduc o contributie activa la implementarea unora din principalelor obiective politice la nivelul judetului Brasov : eficientizarea si digitalizarea administratiei, modificarea procedurii de interactiune a administratiei locale cu cetateanul si atragerea de investitii productive.

 

Care cred ca sunt prioritatile CJ pentru urmatorul mandat 

1. Implementarea unui sistem integrat de digitalizare la nivelul intregii administratii locale.

2. Atragerea de noi investii in parcurile industriale din judet si dezvoltarea infrastructurii de acces a acestora prin conectarea la retelele nationale de transport.

3. Finalizarea investitiei la aeroport precum si a conexiunilor rutiere si feroviare cu reteaua nationala.

4. Implementarea unui program de protectie a mediului si gestionare a deseurilor.

5. Punerea in valoare a potentialului turistic prin investitii de infrastructura, in amenajarea si intretinerea traseelor montane, dezvoltarea turismului rural.