Despre mine

Cine este Tudor Benga?

Tudor Benga este deputat USR de Brașov și capul de listă al Alianței USR PLUS Brașov pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 6 Decembrie.

Tudor Benga e născut și crescut la Brașov. A absolvit Colegiul Național “Andrei Şaguna” și a plecat bursier la facultate în SUA. Și-a făcut studiile de licență la Sarah Lawrence College și mai apoi masterul în politici publice și relații internaționale la Columbia University în New York.

Este antreprenor din 2005 și a pus pe picioare la Brașov două companii în zona de comerț electronic și logistică-distribuție. Prima este Okian, unul dintre principalii vânzători de carte străină în România. Cea de-a doua este Frisbo, companie de e-fulfillment ce operează astăzi în mai bine de 7 țări est și central-europene. 

A avut o constantă implicare civică odată cu reîntoarcerea definitivă în România, la finalul lui 2012. A fost un participant activ al protestelor de stradă începând cu toamna lui 2013 și cu mișcarea pentru salvarea Roșiei Montane. A fost co-fondator al Factual, prima platformă românească de fact-checking, și un contributor activ în dezbaterea publică privind deschiderea pieței politice.

S-a implicat activ în politică începând din august 2016 și este unul dintre membrii fondatori ai USR Brașov. A deschis lista USR la Camera Deputaților în 2016 și, începând cu 21 decembrie 2016, este deputat USR de Brașov.
În calitate de parlamentar, a activat în comisia de administrație publică și amenajarea teritoriului. A coordonat întreaga agendă de reformă electorală a USR în legislatura 2016-2020 și este co-inițiatorul a peste zece proiecte de legi ce definesc prioritățile USR PLUS privind eliminarea barierelor de intrare în politică. A fost unul dintre artizanii legii ce a simplificat accesul Diasporei la vot și a permis participarea în condiții civilizate a aproape un milion de români din străinătate la scrutinul prezidențial din noiembrie 2019.

A fost una dintre cele mai active voci publice în sprijinul construirii aeroportului Brașov și a utilizat toate instrumentele parlamentare disponibile pentru a împinge înainte acest proiect.

Crede cu tărie că România are nevoie de deceniul acela de creștere consistentă și neîntreruptă în care să prindă din urmă Europa de Vest. Așa cum au făcut-o și Italia, Spania, Portugalia sau Polonia la vremea lor. Deceniul în care să își construiască infrastructura și să își reformeze administrația, să își modernizeze instituțiile și să își consolideze economia. Să își aducă la standarde cât de cât europene școlile și spitalele și să își poată atrage înapoi măcar o parte din diaspora. Consideră că România are nevoie de toate acestea pentru a se ancora definitiv și irevocabil în Occident.

De aceea spune că alegerile din 6 decembrie sunt în primul și în primul rând despre asta: despre a așeza România pe șine pentru acest deceniu de dezvoltare necesar. 2020-2024 şi 2024-2028 sunt șansa României de a intra definitiv în rândul democrațiilor dezvoltate occidentale și e o șansă pe care nu avem voie să o ratăm.

Află mai multe despre parcursul meu profesional,